Ghí

Ghí – ajurvédský elixír života

Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla.

Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně – malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí.

Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Příprava ghí:

1. Dejte půl kilogramu nesoleného másla do hlubokého rendlíku z nerezavé oceli nebo varného skla a zahřívejte na střední teplotě. Raději neodcházejte a dávejte pozor, aby se máslo zahříváním nepřepálilo.

2. V následujících dvaceti až třiceti minutách se voda z másla vyvaří (máslo obsahuje přibližně 20 % vody) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny.

3. Jakmile se usazenina zbarví do zlatavohněda, okamžitě odstavte rendlík z ohně, jinak by se mohlo ghí přepálit. V tomto okamžiku se vám možná bude zdát, že ghí voní jako pražená kukuřice, a všimnete si drobných bublinek stoupajících ode dna.

4. Za horka přelijte ghí do jiné nerezové nádoby nebo nádoby z varného skla, usazeninu sceďte přes bavlněný hadřík. Dejte pozor, ať na vás horká tekutina nevystříkne.

5. Ghí můžete uchovat při pokojové teplotě. Když později ztuhne, stačí jen trochu nahřát, aby bylo opět tekuté.